Kaakfysiotherapie (CMD/TMD)
Specialisatie
Kaakfysiotherapie (CMD/TMD)
Kaakklachten zijn vaak onzichtbaar en ontstaan meestal door langdurige overbelasting van het kaaksysteem, vaak door verkeerde gewoontes, trauma’s of stress. Dit kan leiden tot een slecht functionerend kaakgewricht. Problemen aan de kaak kunnen zich uiten in:
- Pijn in of rond het oor
- Pijn rondom het oog en de schedel
- Verminderde opening van de kaak
- Stijfheid rondom de kaken
- Kauwproblemen
- Knakken van het kaakgewricht
- Tandenknarsen
- Klemmen van de tanden
- Tandpijn (referred pain)
- Hoofdpijn
- Tinnitus (door kaakklachten)
- Nek- en schouderklachten
- Stress
![](https://prtpraktijk.nl/wp-content/uploads/2024/10/kaakfysio-prt3.jpg)
Kaakklachten
Wat kunnen wij betekenen?
We delen kaakklachten over het algemeen op in drie groepen:
- Klemmen: Continu op elkaar drukken van de kiezen. Dit kan hoofdpijn, pijn rondom de schedel/ogen, tandpijn (die niet te verklaren is vanuit de tanden) pijn in de oren en een stijf gevoel rondom de kaak en pijnlijke wangen veroorzaken.
- Knarsen: Het knarsen van de tanden gebeurt vaak onbewust, voornamelijk tijdens geconcentreerde taken zoals werk, telefoneren, PC werk, autorijden maar ook tv kijken. Dit kan hoofdpijn aan de zijkant van het hoofd veroorzaken, een pijnlijk of stijf kaakgewricht of pijn aan de tanden. We gaan op zoek naar de oorzaak, vaak stressgerelateerd.
- Knakken: Het knakken van de kaak gebeurt vaak wanneer de onderkaak van de kraakbeenschijf afschiet. Dit kan pijnlijk zijn, maar hoeft niet. We gaan op zoek naar de specifieke locatie en oorzaak.
![](https://prtpraktijk.nl/wp-content/uploads/2024/10/kaakfysio-prt2.jpg)
![](https://prtpraktijk.nl/wp-content/uploads/2024/10/kaakfyisio-prt.webp)
hoe gaan we te werk
De behandeling
De behandeling vindt vaak plaats in samenwerking met een tandarts en omvat een holistisch plan om klachten te verminderen. De behandeling richt zich op de oorzaak; deze is vaak stressgerelateerd.
En omvat bijvoorbeeld oefeningen voor ontspanning, verbeterde mondopening en spierbehandeling. Een nachtelijk bitje kan ook helpen. Bij kauwproblemen kan ook een logopedist betrokken worden.
Wil je een afspraak maken?
Vul het formulier in, zodat we contact met je kunnen opnemen.